Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία μας

Regina Ioannou

Στην σημερινή κοινωνία, η γυναίκα κουβαλά ένα τεράστιο φορτίο και μια μεγάλη ευθύνη στους ώμους της. Η γυναίκα κάνει τα πάντα για να πετύχει τους στόχους της. Με την πάροδο των αιώνων, η γυναίκα, εκτός από τον ρόλο της ως γυναίκα, σύζυγος και μητέρα, ένιωθε την ανάγκη να αναλάβει και άλλους ρόλους. Πάντοτε υπήρχαν στην ιστορία δυναμικές γυναίκες οι οποίες είχαν και έχουν μέχρι και σήμερα σημαντικά πόστα σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα, στην ιατρική, στην πολιτική, στα πανεπιστήμια, στις μεγάλες εταιρίες και σε πολλούς άλλους τομείς.* Η γυναίκα έχει την δύναμη, το ταλέντο και το κουράγιο να πετυχαίνει όλους τους στόχους της.

Ένας μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, ο ΛΕΟ ΤΟΛΣΤΟΥ[1] εκφράστηκε για την γυναίκα με τα εξής λόγια: «Η γυναίκα είναι αυτή που κρατάει στα χέρια της την σωτηρία της ζωής.» Αυτά τα λόγια πολύ πιθανόν να μας προβληματίζουν. Μήπως ο Λέο Τολστόι προσπαθεί να δώσει ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που εμείς μπορεί να γνωρίζουμε; Εμείς οι άνθρωποι ξεχάσαμε το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας, αυτό που μας φέρνει την ευτυχία και που όλοι το χρειαζόμαστε και το έχουμε ανάγκη. Χωρίς αυτό, εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να βρούμε την ισορροπία μας και χωρίς ισορροπία δεν υπάρχει ειρήνη και ευτυχία.

Η γυναίκα – μυστήριο:

Η ζωή είναι σαν μια αλυσίδα. Όλα κυλούν με ένα ρυθμό, όλα έχουν μια ισορροπία και όλα συνδέονται μεταξύ τους. Ο πλανήτης μας αποτελείται από τους ανθρώπους, την φύση και τα ζώα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε όλοι αδέλφια, δηλαδή, παιδιά του Θεού. Δυστυχώς όμως μόνο λίγοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Το επίκεντρο όμως είναι πάντα η γυναίκα. Η γυναίκα είναι αυτή που γεννάει το παιδί το οποίο μετεξελίσσεται σε άνδρα, ηγέτη, προστάτη και πατέρα του αύριο. Η γυναίκα γνωρίζει τι είναι η πνευματική αγάπη, η αγάπη που προέρχεται από την καρδιά της.

 

Τι είναι η πνευματική αγάπη;

Ο Σαλομών, Βασιλιάς του Ισραήλ, πριν από 3000 χρονιά περιπού είπε το εξής: «Πάνω απ’ όλα να προσέχετε την καρδιά σας, γιατί από εκεί ξεκινάει όλη η ζωή

Ο συγγραφέας Alex Loyd[2] μιλάει για δύο είδη αγάπης: (α) η αγάπη που έρχεται από την καρδιά, δηλαδή η πνευματική αγάπη, και (β) η αγάπη που βασίζεται πάνω σε όρους, η οποία ονομάζεται «Έρως».

Όπως όλα στην ζωή έχουν τα θετικά και τα αρνητικά, τα πάνω και τα κάτω, τα συν και τα πλην, το ίδιο ισχύει και για την αγάπη. Εάν όμως ένα από τα δύο υπερισχύει, τότε δεν υπάρχει ισορροπία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες τόσο στους ανθρώπους όσο και στον πλανήτη μας γενικά. Το σύστημα που ζούμε σήμερα βασίζεται πάνω απ’ όλα σε μια αγάπη με ορούς. Δηλαδή, η ζωή μας έγινε  ένα  «πάρε – δώσε». Οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούνε την καρδιά τους κλειστή και αυτό κάνει τους ανθρώπους πιο εγωιστές και, κατά συνέπεια, δυστυχισμένους στην ζωή.

Η γυναίκα – μητέρα:

Η γυναίκα – μητέρα που γεννάει και μεγαλώνει το παιδί της χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να δημιουργήσει μια βαθιά επαφή αγάπης με το παιδί της. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται αυτή η επαφή μεταξύ μητέρας – παιδιού, τόσο πιο πετυχημένη θα είναι η ζωή του παιδιού της μεταγενέστερα. Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ο καθένας από εμάς έχει την δική του ευαισθησία στο θέμα αγάπης.

Ο Αμερικάνος συγγραφέας Δρ. Gary Chapman που έγραψε το βιβλίο  «Five Love Languages» εξηγεί πως ο καθένας από εμάς γεννιέται με ένα «φορτίο» γεμάτο αγάπη. Για το πώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα παιδί, εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την φροντίδα της μητέρας. Οι «γλώσσες της αγάπης» περιγράφονται με:

  • Σωματική επαφή (Physical touch)
  • Ποιοτικός χρόνος (Quality time)
  • Φιλοφρονήσεις (Compliments)
  • Πράξεις υπηρεσίας (Acts of Service)
  • Δίνοντας δώρα (Giving Gifts)

Αυτό το «φορτίο αγάπης» το κουβαλάμε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας με την μόνη διαφορά, μεγαλώνοντας βάζουμε εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι προτεραιότητα με ποιό τρόπο ανταποκρινόμαστε στην πνευματική αγάπη. Η πνευματική αγάπη βασίζεται πάνω σε διάφορους όρους  που το παιδί μαθαίνει μόνο από τους γονείς κατά την διάρκεια των πρώτων του χρόνων. Κανένα σχολείο ή πανεπιστήμιο μπορεί να σου διδάξει αυτές τις βασικές αρχές, παρά μόνο οι γονείς. Κατανόηση, σεβασμός, συμπόνια, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια είναι κάποιες από τις βασικές αρχές που ένα παιδί πρέπει να μάθει από το σπίτι. Το παιδί, έχοντας σαν βάση όλα αυτά από την μητέρα ή τους γονείς τους, η ζωή του θα είναι γεμάτη από χαρά και ευτυχία.

Η γυναικά – σύζυγος:

«Πίσω από ένα επιτυχημένο άντρα, κρύβεται πάντα μια επιτυχημένη γυναίκα.»

Στην ιστορία μας, η πλειοψηφία των σπουδαίων και καταξιωμένων ανδρών, είχε πάντα την μεγαλύτερη στήριξη από μια δυναμική γυναίκα. Η γυναίκα είναι αυτή που μπορεί να υποστηρίξει τον άντρα για να ανέβει το σκαλοπάτι της καριέρας. Αντίθετα, η γυναίκα μπορεί από μόνη της να πετύχει στα επαγγελματικά λόγω της γιατί ονομάζεται γυναίκα.

 

Τέλος

[1] http://evene.lefigaro.fr/citation/femmes-tenez-mains-salut-monde-6750.php

 

[2] Dr. Alex Loyd, author of the book “Das Love Principle”

Share

Life In Balance - The Four-Pillar Approach

Oops! We could not locate your form.

Category